Home / Stiri & Comunicate / George Friedman, la Bucuresti: “Romania trebuie sa invete sa-si asume riscuri. Cu unele veti esua, dar cu altele veti reusi”. Ce solutii vad reprezentantii mediului de afaceri

George Friedman, la Bucuresti: “Romania trebuie sa invete sa-si asume riscuri. Cu unele veti esua, dar cu altele veti reusi”. Ce solutii vad reprezentantii mediului de afaceri

George Friedman, fondatorul Geopolitical Futures, publicatie de analiza si previziune a sistemului international, si fondatorul Stratfor, una dintre cele mai apreciate agentii de analiza geopolitica din Statele Unite, a declarat, in cadrul conferintei „Emerging Funding for the Real Economy” de la Bucuresti, ca Romania trebuie sa mentina capacitatea de exploatare a resurselor minerale, sa nu se bazeze doar pe exportul de energie in vederea dezvoltarii. Renumitul analist geopolitic a fost sustinut si completat, deopotriva, de personalitati reprezentative ale mediului romanesc de afaceri si administratiei autohtone, prezente la eveniment. _DSC3443

“Marea voastra slabiciune este ca aveti prea mult petrol si gaz natural. Aveti tendinta sa va concentrati pe exportul lor, sa le folositi. Resursele de care dispuneti v-au ajutat, dar v-au tinut si captivi. Trebuie sa mentineti exploatarea resurselor minerale, dar este necesar sa le suplimentati cu alte lucruri”, a punctat analistul geopolitic in deschiderea conferintei „Emerging Funding for the Real Economy” (EFRE), eveniment care a avut loc marti, 19 aprilie 2016, la hotelul Athenee Palace Hilton din Capitala.

Potrivit lui George Friedman, la ora actuala, Romania are doua mari probleme: lipsa increderii in capacitatile si bogatiile sale, precum si faptul ca Uniunea Europeana a devenit prea exigenta, chiar exagerand in anumite privinte si impune reguli prea dure, pe care nu nimeni nu le respecta.

In cadrul conferintei si-au exprimat punctele de vedere si Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Enache Jiru, dar si analisti geopolitici, economisti-sefi ai mai multor institutii financiare straine prezente pe plan local, manageri de companii private, agentii de rating sau fonduri de investitii. Acestia au dezbatut cele mai acute probleme cu care se confrunta industria bancara, sectorul fiscal, intreg mediul privat de afaceri, dar si companiile de stat din diverse sectoare de activitate._DSC3959

Romania trebuie sa gaseasca strategii de productie a energiei verzi, iar pentru asta, companiile sunt obligate sa investeasca in tehnologie”, a declarat Ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Oficialul a vorbit, totodata, despre importanta listarii companiilor mari la bursa. In viziunea sa, listarile pe pietele de capital aduc mai multa transparenta si performanta businessurilor, dar, din varii motive, nu sunt inca percepute de catre firme ca fiind un motor de crestere.

“Sistemul financiar din Romania este suprasaturat de banci focusate doar pe economii, nu si pe investitii. Trebuie sa diversificam sectorul astfel incat sa atragem si investitii. Start-up-urile cauta cu disperare surse de investitii, fondurile de investitii cauta idei fezabile, business angels sunt capabili sa-si investeasca resursele pentru profit. Bancile trebuie sa invete sa atraga investitori. Industria bancara e cea care ajuta companiile sa se dezvolte. Cheia consta in diversificarea si personalizarea produselor”, a subliniat, marti, in cadrul EFRE, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

Despre investitii si listari la bursa a facut referire si Raluca Tintoiu, CEO al NN Pensii, care a punctat: Transparenta in business aduce cu sine investitii, iar investitiile ajuta companiile sa ajunga la bursa si sa genereze performanta. In Romania, avem de-a face cu un mediu interesant: in ultimii doi ani, am reusit sa ne dublam practic afacerea.

Tintoiu a fost completata de managerul responsabil pentru Continental Europe, de la London Stock Exchange Group, Axel Kalinowski, care s-a declarat optimist cu privire la dezvoltarea Romaniei in regiunea de sud-est a Europei. Potrivit lui Kalinowski, performantele companiilor romanesti listate la bursa au fost notabile in ultimii doi ani. Acesta i-a incurajat pe managerii prezenti la eveniment sa creeze programe prin care sa ajute firmele sa se dezvolte, dand ca exemplu Bursa de Valori de la Londra, care a implementat cu succes astfel de proiecte.

In prezent, exista o concurenta acerba intre bancile prezente pe piata locala. Competitia se observa cel mai bine in trendurile digitale din sectorul bancar, a punctat si directorul general adjunct al ING Romania, Mihaela Bitu. Tehnologia va revolutiona sistemul bancar, preferintele de plata ale consumatorilor se muta in online, realizandu-se de pe device-uri mobile. “Digitalizarea este un telefon de trezire pentru companii si necesita maxima atentie din partea corporatiilor, in special a celor bancare, pentru a satisface nevoile investitorilor”, a subliniat si presedintele MedLife, Mihai Marcu.

_DSC3564

Si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Enache Jiru (foto), a sustinut ideea viceguvernatorului BNR referitoare la diversificarea instrumentelor financiare, mizand pe vanzarea activelor unor investitori strategici.“Anul trecut, Romania a luat masuri de relaxare fiscala si a pompat bani in economie, pentru a sustine investitiile in consumul intern. Dupa sase ani de lupte acerbe, deficitul a ajuns la 2,9% din PIB si trebuie sa continuam sa-l reducem. Romania are o politica fiscala buna, in comparatie cu alte tari. Avem insa nevoie de reforme structurale, a declarat Enache Jiru. Mai departe, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a spus ca: “actualul guvern trebuie sa reziste presiunilor politice si publice cu privire la masurile sociale, populiste. Romania are nevoie de masuri de stabilitate fiscala. Guvernul are obligatia de a gasi strategii pentru urmatorii ani.”

Ionut Dumitru a mai spus ca: ”in principiu, economia creste, deci cifrele sunt aproape de 4%, fiind destul de bine la nivel european. Ar trebui sa intelegem ce este in spatele acestui lucru. Probabil cea mai buna explicatie este stimulul fiscal. Vorbim de o combinatie de taieri de taxe si o crestere a cheltuielilor, in special a salariilor in sectorul public. Deci am taiat TVA de la 24% la 20%, am taiat TVA la alimente la 9%, in acelasi timp am crescut salariile in sectorul public cu 25%, in educatie cu 25%, in sanatate cu 10%, pentru administratia publica. Deci cresterea din sectorul public este destul de mare. Marea problema cu stimulul fiscal din punctul meu de vedere este ca acesta este nu este balansat. Este focusat pe stimularea consumului si aproape nimic nu este pe aprovizionarea interna, din pacate. Deci asteptam sa creasca dezechilibrele si vedem deja asta”. Acesta a subliniat ca in 2017 se asteapta ca deficitul bugetar sa ajunga la 3,8% din PIB.

„Romania a trecut de la o economie ieftina la o economie a talentului, a inteligentei. In Romania traiesc si muncesc multi straini. Nu i-a silit nimeni sa vina aici, au venit pentru ca este o tara in continua dezvoltare, nu mai e o economie care ofera forta de munca ieftina. Investitorii isi indreapta atentia spre tara noastra, caci ea devine tot mai atractiva. Din pacate, Guvernul n-a facut mare lucru in favoarea sa, lucrurile au venit natural. O economie solida poate supravietui schimbarilor de guverne. Trebuie doar sa convingem investitorii, antreprenorii si oamenii de afaceri ca noi suntem motorul cresterii economice, iar banii urmeaza know-how-ul”, a punctat, la randul sau, secretarul de stat al Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, Manuel Costescu.

Marius Ghenea, cunoscut business angel si director de investitii al 3TS Capital, a vorbit in cadrul conferintei despre faptul ca Romania reuseste sa atraga atentia investitorilor autohtoni si straini chiar daca nu vine cu inovatii spectaculoase, asa cum se intampla in alte state. Trebuie sa cream un eco-sistem daca vrem sa ne promovam ca o destinatie a capitalurilor private si a fondurilor de investitii. Firma pe care o conduc a reusit sa ajute 10 companii din Romania sa-si vanda produsele global. Am ajutat start-up-uri sa se integreze in ecosisteme de pe pietele straine, sa-si configureze strategii care sa le ajute sa creasca. Investitorii de tip business angels nu gandesc strategii pentru companii, le ajuta sa si le defineasca singure. In prezent, Bucurestiul reprezinta punctul fierbinte al antreprenorilor, toti cauta masiv investitori, spre deosebire de vestul tarii, unde trebuie sa cautam noi oportunitati de business.

Mai departe, Serban Roman, Country Director al Enterprise Investors, a spus ca fondul pe care il reprezinta cauta sa cumpere companii care cresc si care activeaza in piete care sunt pe trend de crestere.

Conferinta „Emerging Funding for the Real Economy”, aflata la cea de-a III-a editie, a fost organizata cu ocazia WORLD FUND DAY si a reunit personalitati si nume reprezentative din mediul romanesc de afaceri si administratia autohtona. Evenimentul a cuprins cinci paneluri de dezbateri, orientate spre contextul geopolitic in cadrul zonei Euro, provocarile sectorului bancar si impactul lor asupra economiei locale, capitalul privat si randamentele obligatiunilor garantate, precum si oportunitatile de investitii si strategii in conditiile actuale de piata.

Partenerii principali ai evenimentului au fost ING Romania si Raiffeisen Bank Romania. Pe lista partenerilor s-au mai aflat, de asemenea: ErsteAsset Management, London Stock Exchange Group and ELITE, CMS, Enterprise Investors, Pedersen & Partners, NN Pensii, Visa Europe, Banca Transilvania si EximBank Romania. Pentru mai multe informatii referitoare la temele ce au fost dezbatute in cadrul conferintei si la declaratiile vorbitorilor, va rugam sa accesati site-ul evenimentului: http://theassociates.ro/emerging-funding-2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × three =

Top