Home / Stiri & Comunicate / ”Revolutia Fiscala”: Trei scenarii de calcul pe impactul ei asupra salariilor, PFA si veniturilor din drepturi de autor

”Revolutia Fiscala”: Trei scenarii de calcul pe impactul ei asupra salariilor, PFA si veniturilor din drepturi de autor

Romanian Software, furnizor de solutii software de ultima generatie in domeniul resurselor umane si unul dintre liderii acestei piete, a implementat in aplicatia CalculatorVenituri.ro schimbarile majore aduse de ”Revolutia Fiscala”. Astfel, aplicatia le permite angajatilor, freelancerilor, celor care detin PFA, antreprenorilor si managerilor sa faca diverse calcule in ceea ce priveste veniturile salariale din 2018.

Mai mult decat atat, specialistii furnizorului de software pentru HR au realizat cateva simulari pentru trei dintre structurile de remunerare cele mai uzuale in Romania atat dependente, cat si independente: contract de munca, Persoana Fizica Autorizata (PFA) si drepturi de autor, aratand impactul financiar pe care modificarile actuale il vor avea asupra lor.

Revolutia Fiscala: Impactul asupra salariilor pentru angajatii cu program de 8 ore

In cazul salariilor, trendul anticipat este acela ca cei mai multi dintre angajatori vor asigura acelasi salariu net ca in prezent, cunoscut fiind faptul ca la angajare se negociaza salariul net. Numai ca acest lucru va atrage un disconfort administrativ considerabil si posibile probleme de infrastructura la momentul la care toate modificarile contractelor de munca se vor transmite in Revisal, anterior datei de 1 ianuarie 2018.

Reamintim ca schimbarile aduse de ordonanta vizeaza un transfer al cotelor de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate de la angajator la angajat, acestea devenind 25%, respectiv 10%, eliminarea contributiei de asigurari sociale de somaj si introducerea unei contributii unice de asigurari sociale, in cota de 2,25% la angajator. In plus, pragul venitului pana la care se va acorda deducerea personala de baza, precum si cuantumul acesteia vor creste, iar cota impozitului pe venit va scadea la 10%.

Prin urmare, pentru orice salariu obtinut in conditii normale si program normal, de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in situatia in care salariul net se pastreaza la acelasi nivel, costul angajatorului este usor mai mic incepand cu 1 ianuarie 2018, iar diferenta va fi de pana la 10 lei, in functie de venit.

Pentru veniturile salariale, care anterior erau scutite de impozit, cum este cazul programatorilor, situatia se schimba. Daca angajatorul doreste sa pastreze neafectat netul, costul va creste cu 10 procente raportat la net. Daca anterior costul total era de 147% raportat la net, incepand cu 1 ianuarie 2018, costul va fi de 157% raportat la acelasi net.

In acest caz, in conditiile in care pentru pastrarea beneficiului scutirii de impozit, dar neafectarea salariului net de transferul contributiilor angajatorului la angajat si considerand ca beneficiul a scazut prin modificarea cotei, de la 16% la 10% din salariul brut negociat, vor fi salariati care primesc scutirea de impozit si al caror salariu net va fi afectat cu diferenta de la 16% la 10%.

Revolutia Fiscala: Impactul asupra PFA

In ceea ce priveste PFA-urile cu norma de venit, este de asteptat ca ”Revolutia Fiscala” sa impacteze preponderent tot industria IT, pentru ca mare parte dintre companiile din domeniu colaboreaza cu persoane fizice autorizate. Pentru a exemplifica impactul modificarilor, ne referim la situatia unei persoane fizice autorizate, care determina impozitul in baza normelor de venit. Pentru anul 2017, norma de venit anuala in Bucuresti pentru acest domeniu de activitate a fost de 28.000 lei.

In acest caz, PFA datoreaza contributii sociale si impozit 32% raportat la norma de venit. Incepand cu 1 ianuarie 2018, costul va creste la 40% raportat la aceeasi norma de venit.

Modificarile care duc la acest rezultat sunt urmatoarele: reducerea cotei impozitului de la 16% la 10%, cresterea cotelor contributiilor sociale de la 10,5% la 25% la pensii si de la 5,5% la 10% la sanatate, modificarea bazei de calcul al contributiei la pensii, aceasta fiind incepand cu ianuarie 2018 venitul asigurat, care nu poate fi mai mic decat salariul minim (anterior era norma de venit). Cresterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% fata de costul din 2017, considerand pentru pensii venitul minim asigurat.

Revolutia Fiscala: Impactul asupra celor care au venituri din drepturi de autor

Referitor la persoanele care au venituri din drepturi de autor, in 2017, inca se retin la sursa contributii si impozit (am considerat in acest caz optiunea pentru retinerea impozitului final) de 21,5% raportat la net. Din 1 ianuarie 2018, contributiile sociale si impozitul retinute la sursa pentru acelasi beneficiu net vor creste la 33,5%. Acest lucru inseamna ca in cazul celor care obtin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ si vor fi nevoiti ori sa renegocieze o crestere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma neta incasata.

Opinia specialistilor Romanian Software

In concluzie, dintre toate categoriile enumerate mai jos, in continuare cel mai mic impact din punct de vedere financiar este asupra veniturilor din salarii. Pentru restul categoriilor, in functie de alte variabile, este nevoie de o analiza detaliata a impactului pentru a evita disconfortul financiar, dincolo de cel administrativ.

Este de asteptat ca inceputul de an 2018 sa aduca pentru companii mai mult de munca (dat fiind si impactul OUG 82/16 noiembrie 2017 – obligatie temporara privind initierea de negocieri colective de catre toti angajatorii in vederea aplicarii masurilor reformei fiscale) in sistemele contabile interne si actualizarea simultana a contractelor de munca pentru aproape toti angajatii. Iar din punctul de vedere al administratiei fiscale, vor trebui rescrise toate ordinele secundare si va fi nevoie sa fie identificata o solutie asupra modului in care vor fi alocate pe destinatii sumele colectate la bugetul de stat.

Toti cei care vor sa faca simulari ale veniturilor de la 1 ianuarie 2018, pe baza modificarilor din ”Revolutia Fiscala”, pot utiliza gratuit aplicatia CalculatorVenituri.ro, care tine cont si de deducerile personale.

Despre CalculatorVenituri.ro

Calculatorul de venituri va faciliteaza calculatii rapide de la brut la net si de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscala, mandat de director sau administrator, conventii civile, drepturi de autor, PFA. Calculatiile sunt realizate tinand cont atat de legislatia in vigoare, cat si de modificarile legislative ale ”Revolutiei Fiscale”, modificari ce vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018 si va permit vizualizarea formulelor de calcul utilizate, ceea ce va ofera o intelegere deplina a calculului si a componentei costului. Calculatorul de venituri este disponibil online pe site-ul https://www.calculatorvenituri.ro/, iar aplicatia mobila poate fi descarcata gratuit de pe platformele Google Play si Apple Store.

Despre Romanian Software

Romanian Software este furnizor de solutii software de ultima generatie in domeniul resurselor umane si unul dintre liderii pietei romanesti de solutii de acest tip. Compania a fost infiintata in urma cu mai bine de 12 ani si are la ora actuala aproximativ 500 clienti si circa 140 angajati si colaboratori, administrand datele a peste 120.000 de salariati din Romania. Printre clientii sai se numara firme si institutii de renume precum: eMAG, Altex, Universitatea Bucuresti, Alro Slatina sau Nuclearelectrica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + two =

Top